HRM: Grijs verzuim kost werkgever ongemerkt veel!

Delen

Dat ziekteverzuim de werkgever veel geld kost wisten we al. Tenminste, als we spreken over wit verzuim; over het verzuim waarin medewerkers zich daadwerkelijk ziek melden. Al een tijdje schommelt dit ziekteverzuim in Nederland rond de 5%. De grootste kostenpost wordt echter veroorzaakt door het zogenoemde grijs verzuim, dat schommelt zo rond de 15%!

Grote economische schade voor werkgevers

In zijn artikel over de vraag of werkgevers zich mogen bemoeien met mentale problemen van medewerkers maakt Jan van den Hoogen, arbeid- en organisatiekundige bij Arbo Unie, de inschatting dat het grijs verzuim een productieverlies veroorzaakt dat kan oplopen tot wel 50%. Een enorme economische schade voor werkgevers.

Wat is grijs verzuim?

Eenvoudig gezegd gaat het om medewerkers die, fysiek of mentaal, niet in staat zijn te functioneren zoals zij dat normaliter wel doen, maar zich niet ziek melden. Zeker in economisch slechte tijden melden medewerkers zich minder snel ziek uit angst daardoor hun werkgelegenheid te verliezen. De overspannen medewerker komt gewoon naar het werk, maar presteert onvoldoende. Ook in de onderlinge relaties ligt het functioneren dan op een lager niveau. Of de medewerker met fysieke klachten die veiligheidshalve toch maar doorwerkt. Daardoor het risico nemend dat de fysieke klachten erger worden en uiteindelijk toch leiden tot uitval; vaak dan ook langdurig.

Praktijkvoorbeeld

De altijd goed gemutste loonadministrateur gedraagt zich de laatste tijd wat stilletjes en teruggetrokken. Hij heeft ook meer tijd nodig voor zijn taken dan voorheen. Zijn collega’s zien het gebeuren en voelen aan dat dit een dreigend signaal van aanstaand ziekteverzuim is. Niemand durft dit gevoel met hem bespreekbaar te maken, terwijl zijn leidinggevende de signalen niet onderkent. Uiteindelijk is het resultaat dat deze man acht maanden overspannen thuiszit. De volledige terugkeer op het werk neemt daarna nog eens zes maanden in beslag. Tijdens zijn ziekteverzuim blijkt dat de man ook heel indringende fouten heeft gemaakt, die hij voorheen nooit zou maken.

Aanpak grijs verzuim is niet moeilijk

Veel werkgevers en leidinggevenden zijn bang op de stoel van de bedrijfsarts of de psycholoog te gaan zitten. Dus mijden zij ieder gesprek dat betrekking heeft op signalen van grijs verzuim. Toch is dit een onterechte angst. Het is veel meer een vorm van alledaagse omgang en aandacht voor elkaar, zonder voorbij te gaan aan de zakelijkheid van de arbeidsrelatie, deze signalen bespreekbaar te maken.

“Hoe gaat het met je?” is een normale vraag
Wanneer de leidinggevende van de loonadministrateur uit het praktijkvoorbeeld de signalen wel had opgepakt en had gevraagd “hoe gaat het met je?”, dan was dat waarschijnlijk al voldoende geweest om tijdig en afdoende in te grijpen in dit grijs verzuim. Via de bedrijfsarts of de vertrouwenspersoon had direct de juiste hulp gevonden kunnen worden en was veel leed voorkomen, zowel voor de loonadministrateur als voor de werkgever. Iedereen vraagt buiten het werk bijna vanzelfsprekend “Hoe gaat het met je?” als we een bekende ontmoeten. Waarom vragen we dat niet aan een collega of medewerker die minder goed in zijn/haar vel zit?

Grijs verzuim werkt door op collega’s

Wanneer een of meer medewerkers niet optimaal functioneren verhoogt dat de (werk)druk op de directe collega’s. Een medewerker die blijkt een besmettelijke aandoening te hebben, kan ongemerkt collega’s besmetten. Kortom, iedere werkgever dient veel preventieve aandacht te besteden aan grijs verzuim.

Wilt u reageren op deze column of heeft u vragen, zend een email naar info@simonstoltz.nl. Wilt u meer columns lezen over praktische personeelszaken, neem dan een gratis abonnement op het weblog HRadviseur, HRM blog.


Delen

1 comment on “HRM: Grijs verzuim kost werkgever ongemerkt veel!

  1. Pingback: Tweets die vermelden Grijs verzuim kost werkgever ongemerkt veel! | HI-RE Interim Blog -- Topsy.com

Comments are closed.