Koop een kruiwagen! – Discriminatie door recruiters…

      Reacties uitgeschakeld voor Koop een kruiwagen! – Discriminatie door recruiters…
Discriminatie op de arbeidsmarkt
Delen

Discriminatie op de arbeidsmarkt - Wat heb je nodig om die baan wel te krijgen...?

In het artikel over “˜Recruiters benadelen Surinamers‘ werd ingegaan op discriminatie door recruiters. Vraag was of recruiters onderscheid maken op naam? Hebben Asrin, Kwasi en Mark met dezelfde opleiding en gelijke werkervaring evenveel kans op de arbeidsmarkt? Wat maakt het verschil in behandeling en maken recruiters verschil in behandeling tussen de Samira’s en Carla’s.

Liever Mark dan Mohammed

Uit het onderzoek van Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP): ‘Liever Mark dan Mohammed?’ kwam naar voren dat Nederlanders met een Marokkaanse, Turkse, Antilliaanse of Surinaamse achternaam veel minder kans hebben om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De resultaten van het onderzoek toonden aan dat er in Nederland door recruiters lustig op los gediscrimineerd wordt. Het is geen geheim dat de allochtoon in Nederland minder kans op een baan heeft dan een autochtoon. Recruiters weten dat als ze twee gelijkwaardige kandidaten hebben, de keuze snel valt op de geboren en getogen Hollander met de achternaam Jansen of de Vries! Uiteraard als je de recruiters vraagt of ze dat doen, zullen ze dat in alle toonaarden ontkennen en zeggen dat ze dat onderscheid niet maken.
Sterker nog, er wordt natuurlijk alleen maar geselecteerd op harde criteria.

Wat is dan een succesvolle aanpak om aan een baan te komen. Uit diverse onderzoeken komen een drietal doorslaggevende eigenschappen naar voren die bepalen of je de baan wel of niet krijgt. Het gaat om leeftijd, ervaring en….kruiwagens.

Discriminatie op de arbeidsmarkt - Selecteren op kleur, geslacht of leeftijd

 

Leeftijd

Als je kijkt naar leeftijd is het nog steeds zo dat bedrijven de absolute voorkeur hebben voor jong. Ben je 24 of 25 jaar én goed opgeleid dan ligt daar een prachtige toekomst. Ben je echter ouder dan moet je leeftijd compenseren met ervaring of een kruiwagen. Hou ouder je bent, hoe meer je in het nadeel bent. Gelukkig dat we van plan zijn om tot 67 jaar door te werken en laten we dus hopen op een krappe arbeidsmarkt of we worden massaal zzp-er want dan loopt de ondernemer dus weinig risico en maken we misschien weer kans.

Werkervaring

De juiste werkervaring is voor veel recruiters erg belangrijk. Vaak belangrijker dan een afgeronde opleiding. Want dan heb je een afgeronde opleiding maar beschik je ‘nog’ niet over de juiste ervaring (daarom solliciteer je op die leuke baan), dan is dat een reden om je af te wijzen. Kortom, ben je geen 25 meer en heb je een opleiding afgrond dan zul je vaak op onvoldoende ervaring worden afgewezen. Het investeren van 1 a 2 jaar om iemand de ervaring op te laten doen, is helaas niet meer populair.

Kruiwagens…

Het hebben van contacten bij het bedrijf of het hebben van een kruiwagen, leidt vaak tot een succesvolle aanname. Het is niets voor niks dat de referal programma’s zo succesvol worden ingezet. Vraag blijft natuurlijk of de groep die via een referal programma is aangenomen succesvoller is bij het bedrijf dan de anderen.

Discriminatie

Speelt etniciteit dan toch geen rol? De werkelijkheid is complexer van aard. Stel je als recruiters eens de volgende vraag: Neem je eerder een Antilliaanse vrouw van 40 jaar aan of kies je voor een man van 38 die in de WAO zit??
Uit onderzoeken blijkt, dat de WAO-er het het moeilijkst heeft. Het sprookje dat als je als WAO-er opnieuw gekeurd bent je dan weer snel aan de slag kunt, is natuurlijk in het echt niet waar. Immers sprookjes bestaan niet. De politiek probeert ons natuurlijk weer wat wijs te maken. Ondernemers denken in risico en de WAO-er is een potentií«le brokkenpiloot en dus een potentií«le kostenpost voor het bedrijf.

Blijft de vraag nog steeds staan of etniciteit een rol speelt. Het antwoord is ja,…. maar niet altijd doorslaggevend. De jonge autochtone jongeman met de juiste ervaring en kruiwagens maakt de beste kans op de baan. Ben je allochtoon, WAO-er, te oud, etc.. dan nemen je kansen keihard af. De overheid kan wel allerlei subsidies of maatregelen verzinnen maar deze zorgen er niet voor dat de doelgroep meer kans maakt, immers leeftijd, ervaring en kruiwagens zijn doorslaggevender voor ondernemers. Sterker nog deze subsidie groepen worden niet echt in het zonnetje gezet maar meer als probleem groep weggezet en dat is bij het solliciteren geen aanbeveling.

Conclusie: KOOP EEN KRUIWAGEN

Discriminatie op de arbeidsmarkt


Delen