Generatie Y niet onder de indruk van de crisis

Delen

De werkloosheid onder de jongeren tussen de 15 en 23 jaar is ruim 11% volgens cijfers van het CBS. Bijna twee keer zo hoog als het “˜normale’ werkloosheidscijfer in het Nederland. Maar dat is niks vergeleken met bijvoorbeeld Spanje. Spanje kampt met een jeugdwerkloosheidspercentage van meer dan 40% en is daarmee Europees koploper, gevolgd door Ierland en Slowakije. Ook Frankrijk, Italií« en Duitsland hebben een hoger percentagecijfer dan Nederland. Het gemiddelde Europese werkloosheidspercentage ligt op zo’n 20%. De crisis heeft de jongeren hard geraakt. Zij zijn vaak degene met de tijdelijke contracten en vliegen er bij ontslagrondes als eerste uit.

Positivisme onder de jeugd

Generatie Y, de jonge twintigers zijn onverminderd positief over hun toekomst. Dit blijkt uit onderzoek dat Effectory heeft gehouden. Effectory is een organisatie die zowel non-profit- als profit-organisaties adviseert door middel van medewerkers- en klantonderzoeken.

Generatie heeft nog steeds vertrouwen in hun toekomstmogelijkheden. Gemiddeld geven zij hier een rapportcijfer van een 6,4 voor. Dit is hetzelfde cijfer als ze in voorgaande jaren gaven. Ook hebben ze vertrouwen in de weg die de werkgever volgt. De werkgever scoort hiermee een 6,7 tegenover een 6,0 in 2007. De organisatie beoordelen deze jonge twintigers ook als succesvol. Ze geven een 6,8 voor het succes van de organisatie in 2010. In 2007 werd er nog een 6,3 gegeven. Het is dus een positief beeld wat de jongeren ondanks de crisis hebben.

Het nieuwe werken

Wellicht draagt ook het nieuwe werken mee aan het positieve beeld van Generatie Y. Generatie Y zit niet te wachten op een lifetime job. Generatie Y hecht waarde aan andere zaken dan hun carrií¨regerichte ouders. Generatie Y wil uitdaging, werkplezier,work/life balance en flexibiliteit. Hebben ze het niet meer naar hun zin of worden ze niet meer uitgedaagd, dan zijn ze weg. Jobhoppen in plaats van een lifetime job. Overigens verandert er wel het één en ander als Generatie Y een huis koopt of kinderen krijgt. Dan, wordt het stukje zekerheid een stuk belangrijker.


Delen

2 comments on “Generatie Y niet onder de indruk van de crisis

  1. Pingback: uberVU - social comments

  2. Pingback: News: Kwartaaloverzicht Hi-re.nl | HI-RE Interim Blog

Comments are closed.