HR-managers zien het somber in: Op naar de volgende ontslagronde

      Reacties uitgeschakeld voor HR-managers zien het somber in: Op naar de volgende ontslagronde
Sombere HR-manager
Delen

De economie krabbelt dan misschien langzaam uit het dal maar het herstel is zwak en de werkloosheid is op gelopen tot 425.000 mensen oftewel 5,3% van de beroepsbevolking. Het CBS voorspelt dat de werkloosheid dit jaar nog op zal lopen tot 510.000. De economie mag dan misschien herstellende zijn, de arbeidsmarkt is er echter nog lang niet en heeft echt nog last van de nasleep van de recessie.

Veel bedrijven houden nog rekening met ontslagen. Adviesbureau Towers Watson heeft een onderzoek gehouden onder hr-managers van 34 grote en middelgrote bedrijven (ongeveer 10.000 managers). 62% van hen verwacht dit jaar nog personeel te moeten ontslaan. Bij ruim een derde van deze bedrijven wordt voor dit jaar rekening gehouden met een afslanking van 10%.

Bijna de helft van de ondervraagde managers heeft in 2009 al te maken gehad met het ontslaan van werknemers en 62% verwacht dat dit jaar er mee te maken te krijgen. Het lijkt er dus op dat dit jaar meer bedrijven zullen overgaan tot ontslagen.

Ook blijkt uit het onderzoek dat 43% van de bedrijven vorig jaar het salaris van de werknemers heeft bevroren om zo te voorkomen dat er ontslagen gingen vallen. Voor 2010 verwacht 25% van de hr-managers dat er geen salarisverhogingen worden toegekend.
De gemiddelde toegekende salarisverhoging over 2009 is 2,9%. Dit cijfer is beduidend lager dan de voorgenomen 3,6%. Voor 2010 wordt uitgegaan van een gemiddelde verhoging van slechts 2,5%.

`Deze conclusies maken duidelijk dat de recessie in 2009 voor veel bedrijven ernstiger bleek te zijn dan aanvankelijk verwacht. Ook maken deze data duidelijk dat organisaties er rekening mee houden dat de situatie voorlopig nog niet voorbij is, ondanks verschillende, meer positieve berichten in de media`, aldus Raymond Welmers van Towers Watson.

Bron: www.mt.nl


Delen