DIVINE COMEDY

      2 Reacties op DIVINE COMEDY
Delen

Kwart over tien, maandagochtend. Dante loopt van de parkeergarage binnendoor naar de receptie van het immense aquarium dat hem inhuurt als consultant. Hij knikt naar de receptioniste en haalt zijn pasje langs de lezer van de elektrische deuren naar de hal. Gekleed in een op maat gesneden pak, handgemaakte manchetknopen en een zelfvoldane grijns loopt hij quasi-nonchalant naar de lift.

Net voordat de liftdeuren openen bij de zevende verdieping klemt hij zijn glimmende N96 aan zijn oor en op het moment dat hij uitkijkt op de ICT afdeling, begint hij te praten.
“Je wilt me toch niet vertellen dat je niet bevoegd bent dat budget vrij te maken? Kom op man, jij runt de toko. Ik ben maar een eenvoudige lul die jouw ideeí«n op papier zet, maar jij bent de grote man. Ik ben hier om jou nog belangrijker te maken. Deal? Goed. Laten we vanmiddag een vorkje prikken. Librije is prima. Bye.” 

Dante zet zijn laptoptas op het bureau in de achterste hoek van de kantoortuin. De beste flexplek van het pand. Hier ziet en hoort hij alles zonder gezien of gehoord te worden. Als hij in gesprek gaat moet hij langs de kantoren van de bobo’s en hij laat geen kans onbenut om met een grote stapel dossiers en een bluetooth headset aan zijn oor langs de Belangrijke Bureaus te lopen. Meestal naar het dak, om te roken. Of naar de elfde verdieping, waar de espressomachine van de CEO staat.

Hij zit zo in zijn rol dat het even duurt voordat hij het hoort. Gegrinnik. Even voelt hij zich ongemakkelijk. Word ik uitgelachen? Door wie? Waarom? Vanonder zijn wenkbrauwen kijkt hij op. Anna. Ze zit rechtop aan het bureau tegenover hem, met haar armen over elkaar en een grote grijns. Anna mag grijnzen. Hij heeft haar zelf hier binnengehaald. Ze is sinds vandaag extern communicatieadviseur voor de interne ICT-organisatie.

Jaren geleden werkten ze voor dezelfde multinational, waar ze alles leerden wat iedere werkgever liever geheim houdt. Hoe kantoorpolitiek werkt. Dat domme mensen met netwerkvaardigheden promotie maken tot ze op directieniveau het toppunt van absolute onkunde hebben bereikt. Dat nog nooit iemand promotie heeft gekregen door hard te werken, want als je een harde werker een hogere functie geeft, moet de afdeling waar hij zat veel meer doen dan voorheen. Dante dacht met Anna een partner in crime te hebben in het walhalla van bullshit bingo. Nu is hij bang dat ze hem vroeg of laat door de mand zal laten vallen.

Hij kijkt haar strak aan.
“Je grijnst.”
Anna knikt.
“En net grinnikte je.”
Anna grijnst. “Waarom grinnik en grijns jij naar mij? Een beetje respect graag. Ik ben heel belangrijk hier.”
Anna staat op en zegt:
“Kom Dante, we gaan in bespreking. Pak een stapel.”

In spreekkamer 2 sorteert Dante zijn papieren zo dat het lijkt alsof hij een voortgangsgesprek voert. Hij kijkt Anna aan en zegt:
“Je leert snel hí¨, poppetje? ‘Pak een stapel.’ Tsss.”
Anna leunt achterover.
“Nou, je hebt me hier binnengeluld. Wat denken ze dat ik kan?”
Dante lacht.
“Meisje, kijk eens in de spiegel. Jij hoeft toch niks te kunnen? Ik heb ze uitgelegd dat jou betalen gelijk staat aan de kunstuitleen. Dan kost het ook geld om de hele dag naar iets moois te kunnen kijken. Als je nou voortaan een rokje aantrekt en op de elfde af en toe je benen laat zien, zit je gebeiteld.”
Anna houdt haar hoofd iets schuin en kijkt hem verveeld aan.
“Het is wel handig als ik een verhaal heb, nietwaar?”
“Okee. Ik heb gezegd dat je bij The Finance Company hoofd marcom was, dat je als geen ander denkt vanuit stakeholders value en dat je ons gaat helpen met onze herpositionering. Dat ik zei dat je een lekker wijf bent leek ook wel te helpen.”

Als Anna hem hoofdschuddend blijft aankijken, vervolgt hij:
“Luister. Er is een strenge set normen en waarden waar je hier rekening mee moet houden. De bedrijfsethiek vereist dat je niet teveel uren maakt, maar ze wel degelijk schrijft. Als ik ’s ochtends enorm moet schijten ben ik om tien uur op kantoor en schrijf ik een ontbijtsessie op. Als ik ’s middags naar een kapper moet, omdat mijn haar ook in de baas z’n tijd groeit, zeg ik dat ik ga thuiswerken omdat het hier zo’n kippenhok is. Je moet veel lunchen buiten de deur. Dan ben je belangrijk en connected. En wat er ook gebeurt, je moet om uiterlijk kwart voor vijf je jas aan hebben. En stipt om vijf uur de deur uit zijn. Je stelt de tijd op je laptop zo in dat je om kwart voor zes thuis een mail verstuurt naar iemand van hier die wat te vertellen heeft, maar dat hij denkt dat je om kwart over elf ’s avonds nog aan het werk was. En je schrijft extra uren voor brainstormen en desk research. Roken is op papier projectmanagement. Zo fiets je met veel koffie drinken en mij entertainen op je gemak 20K per maand binnen.”
Anna kijkt hem met open mond aan.
“Zo simpel kan het toch niet zijn?”
Nu schudt Dante zijn hoofd en kijkt Anna meewarig aan:
“Meisje, je moet nog zoveel leren. Zo simpel is het voor iederéén hier. Hoe hoger je tarief, hoe meer ze denken dat je kunt. Als je duur bent durven ze geen vragen te stellen. Het is sukkels united hier. Niemand kan iets, behalve zichzelf verkopen.”
Anna zucht.
“Tsjezus man, wat een desillusie. Maar jij dan? Jij bent al jaren hotshot consultant. Bij de Company al!”

Even is het stil. Dante richt zich op om te reageren, maar zakt daarna terug in zijn stoel en zegt op fluistertoon:
“Anna baby, ik kan helemaal niks. Toen niet en nu niet. Ik fake alles. Ik ga binnenkort tragisch ten onder aan mijn eigen imago. En daar word ik belachelijk goed voor betaald. Ik hoop al jaren dat iemand het ziet, maar iedereen gelooft liever wat ik ze laat zien. Dat bevestigt anderen in wat ze van zichzelf willen laten zien. Succes. Een laf alternatief om de illusie te wekken dat het verschrikkelijk goed met je gaat.”
Anna fronst haar wenkbrauwen, buigt voorover en zegt, bijna onhoorbaar:
“Maar dat klinkt zo…leeg.”
Dante schuift zijn papieren terug op een keurige stapel, strijkt het bovenste blad glad en zegt:
“Als je leegte voelt bij de bushalte kun je concluderen dat je ongelukkig bent. In een Audi A6 kun je het toeschrijven aan de enorme ruimte.”
Hij pakt zijn papieren en staat op.
“Kom meiske. Jij gaat een A6 verdienen. En ik ga doen alsof ik bij de Librije ga lunchen.”


Delen

2 comments on “DIVINE COMEDY

  1. Pingback: Tweets die vermelden DIVINE COMEDY | HI-RE Interim Blog -- Topsy.com

Comments are closed.