Dat is pech…. Al mijn contacten weg!

BACKUP Recruitment files
Delen

Op een vrolijke, zonnige morgen sta je op, je zet je laptopje aan en je wilt inloggen bij LinkedIn, Facebook of welk ander sociaal netwerk dan ook. Je roept de desbetreffende pagina op en in je beeldscherm verschijnt: Foutmelding 404 – Niet gevonden. We’re very sorry, but that page doesn’t exist or has been moved. Please make sure you have the right URL. Hmmm. Nog maar een keer proberen. Weer dezelfde foutmelding. Dan maar via Google. En weer 404. Je komt er niet in. Gedurende de dag zal je het nog ettelijke keren proberen met elke keer hetzelfde resultaat en moet je het uiteindelijk toch onder ogen zien: LinkedIn bestaat niet meer!

Wat gebeurt er als LinkedIn, Twitter of Facebook morgen besluiten om de stekker er uit te trekken? Wat gebeurt er dan met al je contacten? Voor LinkedIn en Facebook staat er te veel op het spel om zo’n actie te ondernemen, maar het zou kunnen gebeuren…

ABN AMRO besloot vorig week om zijn leden van Flametree, een netwerksite voor ondernemers, te ontvrienden. De stekker werd uit Flametree getrokken. En van de één op de andere dag ben je, als ondernemer, al je relaties kwijt, die je via deze netwerksite had opgebouwd.

Anderhalf jaar geleden startte ABN AMRO Flametree met als doel ondernemers een online sociaal netwerk te geven. Contacten leggen, het opdoen en verspreiden van kennis, het genereren van handel, het organiseren van events en het creí«ren van je eigen community, van alles was mogelijk met Flametree.

Een soortgelijk initiatief van Fortis (Join2Grow) had daarvoor zijn activiteiten al moeten staken wegens het uitblijven van leden en dus van groei. Er werd dan ook met enige scepsis naar het project van ABN AMRO gekeken. Anderhalf jaar heeft Flametree het kunnen volhouden. Daar waar Fortis het project staakte wegens het uitblijven van groei, heeft ABN AMRO de stekker er uit moeten trekken door het ontbreken van investeringsmiddelen.” Het spreekt voor zich dat het bestaansrecht van een sociaal netwerk valt of staat met het kunnen doen van investeringen.”staat er in het bericht dat de leden van Flametree hebben ontvangen.

ABN AMRO heeft de afgelopen maanden nog wel gezocht naar een strategische partner of koper, maar helaas…. De tijd zit tegen en er zijn geen gegadigden gevonden. De domeinnaam en het merk Flametree zijn overigens nog wel te koop, evenals de applicatie. Geí¯nteresseerden kunnen mailen naar: mailto:info@flametree.nl

Per 20 januari zou Flametree uit de lucht gaan en dat was het ook. Dit was voor veel leden te laat om hun contacten te redden maar er is goed nieuws: Er wordt geprobeerd om Flametree toch weer in de lucht te krijgen zodat deze leden weer tijdelijk toegang krijgen tot hun data. De gegevens zijn in ieder geval nog niet gewist!

De kans is weliswaar niet zo groot dat LinkedIn of Facebook besluit om van de een op de andere dag te stoppen met hun service, maar er zijn talloze andere redenen te noemen waarom je een back-up moet maken. Je kunt zelf per ongeluk contacten wissen, er kan een software-fout optreden waardoor je je data verliest of je account kan gehijacked worden waardoor je bijvoorbeeld je toegang tot je account verliest.

Bij LinkedIn is het vrij eenvoudig om een back-up van je contacten te maken. Onderaan je contactenpagina staat “Export connections”. Met een druk op de knop exporteer je je contacten naar een .csv-bestand of een .vcf-bestand, die je vervolgens gemakkelijk kunt laden in de meeste adresboeken. LinkedIn geeft ook instructies hoe je deze bestandjes kan laden in bijvoorbeeld Microsoft Outlook en Yahoo!Mail. Ook is het mogelijk om je profiel te bewaren door er een pdf-bestandje van te maken (op je profiel-pagina staat een pdf-icoontje).

Bij Facebook is het niet zo eenvoudig. Pogingen om een backup te maken, leiden er vaak alleen maar toe dat je door Facebook als een spammer gezien wordt en dat leidt tot een ban. Je verliest je account en dus ook je contacten en dat wil je dan net weer niet.

SocialSafe biedt een applicatie aan die een complete “social” backup maakt. Al je foto’s (ook die foto’s die met jouw naam getagged zijn), al je vrienden en je profiel, alles wordt gebackupt voor slechts $2.48.

Twitter biedt verschillende applicaties aan om je twitter-acount te backuppen. TweetBackup is er een van. TweetBackup is een archief waar 3200 tweets in bewaard kunnen blijven. Het hele grote voordeel van Tweetbackup is dat het zo makkelijk werkt. Zodra je je account hebt ingesteld(sign up with your twitteraccount) gaat alles automatisch. Elke dag wordt er een backup gemaakt en je hoeft er helemaal niets voor te doen!

Natuurlijk zal Facebook of Twitter niet besluiten om er mee te stoppen. Het is hun core-business en ze verdienen er een dikbelegd boterhammetje mee maar het is wel van belang om een back-up te maken. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje! Zeker binnen recruitmentland, waar het belangrijk is wie je kent, wil je je contacten niet kwijtraken.
So… did you have your backup today!


Delen

1 comment on “Dat is pech…. Al mijn contacten weg!

  1. Pingback: Tweets die vermelden Dat is pech…. Al mijn contacten weg! | HI-RE Interim Blog -- Topsy.com

Comments are closed.