Evenementenverslag: Inspirerend en fascinerend in Panorama Mesdag.

Delen

NVP Zuid-Holland nieuwjaarsbijeenkomst Panorama Mesdag 13 januari 2010.

Wat een locatie! Panorama Mesdag, unieke plek in Den Haag. Niet alleen een panoramisch kijkje op Scheveningen in de 19e eeuw, ook een kijkje achter de schermen is ons gegund. Een warm welkom met bubbels door Arthur Stenfert Kroese, voorzitter NVP afdeling Zuid-Holland. Met trots kondigt hij het 2010 programma aan, zoals ook op het stickervel (!) te vinden is. Arthur merkt op en beseft daarmee gelukkig dat dit middel voor het hippere (?) lid met Iphone weinig waarde biedt…. Korte terug- en vooruitblik waarbij even wordt aangegeven dat de NVP landelijk wat leden heeft verloren in het jaar van recessie. Daarop kan ik zeggen: er wordt aan gewerkt! Onlangs ben ik uitgenodigd deel te nemen aan de commissie ledenwerving- en behoud van de NVP en nodig Arthur van harte uit mee te doen aan een diepte-interview met mij hoe we dit positief kunnen keren.

Door een donkere gang en smalle trap kom je bij een adembenemend uitzicht. Het grootste schilderij van Nederland. Rondom waan je je op de duinen in het verleden. Toch herken je nog het nu: uiteraard de zee, gelukkig, ook Socií«teit de Witte, de vuurtoren en de vlaggen van het kuuroord, nu het Kurhaus. Er was toen nog geen officií«le haven, grote vissersschepen liggen op het strand, mensen zijn dik aangekleed (bikini’s waren not-done) en er rijdt een stoomtram om de rijken van toen vanuit het oosten van Nederland en Duitsland te vervoeren naar de kust, om daar tot rust te komen, te kuren.

Hoe langer je kijkt, hoe meer details je ziet. Levensecht. En dat is een illusie. We worden meegenomen (door een deskundig en enthousiast vertellend medewerkster van dit museum) naar beneden voor een kijkje onder en naast het schilderwerk. Verhoudingen zijn anders, gewoon als op een verfdoek. De tijd verandert en niet altijd ten goede: door de bouw van het nieuwe Hilton Hotel en een parkeergarage naast dit monument zijn al kleine verzakkingen ontstaan. Bovendien is dit museum in particuliere handen en is er 5 miljoen nodig voor structureel onderhoud en dat is lastig binnenhalen in tijden van recessie. Maar niet onmogelijk denk ik dan, ook hiervoor kun je een wervingscampagne inrichten!

Originele handtekening
De schilder, Hendrik Willem Mesdag, werd in 1831 geboren en kreeg in 1880 de opdracht van een Belgische firma om een panorama te schilderen. Dit panorama is ook uniek omdat de schilder zijn handtekening heeft gezet in de vorm van het schilderen van zijn vrouw, Sientje: zij zit onder een parasol te schilderen op het strand.
“Panorama Mesdag, biedt een magische ervaring van ruimte in de tijd van weleer, een uniek cultuurhistorisch erfgoed”.

Hierna culinair genieten van een overheerlijk dinerbuffet, Indisch, dus passend in Den Haag, vooral de rendang (toegelicht door de dame van de catering als pittig rundvleesgerecht) vond ik echt super. Complimenten voor de catering!
Daarna de presentatie “van management naar duurzaam leiderschap” door Chris Soels. Een Belg, een forse. Chris is een van de initiatiefnemers van FuZu. Heerlijk zo’n bedrijfsnaam, want het vraagt om uitleg: Fuzu is Swahili (als je ook in Kenia bent geweest spreek je een woordje mee) en het betekent, ik (ondanks mijn Afrika reizen) zoeken via Google: pagina’s vol met supplementen voor ondersteuning van spieropbouw……. Fuzu is winnen, succes hebben! Opvallend veel links met Australische bedrijven. Verklaarbaar? Ja. Dat is in mijn ogen en naar mijn ervaring het continent van het samenleven met diverse culturen en samen succes vieren. Anyway, Fuzu.nl is een speler op het gebied van business spiritualiteit, intercultureel management, authentiek, zorgend en duurzaam leiderschap. Chris zijn brede interesse in de mens vanuit al zijn perspectieven maakt dat hij een unieke holistische kijk heeft op het individu binnen zijn/haar professionele, sociale en maatschappelijke context. Wauw!
Zweven? Ik ben geraakt door zijn presentatie, gelukkig maar, want de folder die op de tafels ligt “zweeft” me teveel.

Een aantal uitspraken zijn mij bijgebleven en wil ik graag met jullie delen:
-er wordt veel waarde gehecht aan een MBA – zijn het meer dan spreadsheetmanagers? Dit doet me gelijk denken aan een recente uitspraak van een ex-collega, corporate clií«nt manager, die goed en graag met klanten omgaat. Hij kreeg een nieuwe (onervaren piepjonge) manager en wat werd met name van hem verwacht? In excelsheets punniken.
-er wordt nog vaak leiding gegeven op de manier van Alexander de Grote: vul zelf maar in.
-we werken met matrixstructuren en we doen ons werelds voor: leg eens aan Philippijnen uit wat een matrixstructuur is. Wij als multiculti landje, worden geconfronteerd met enorme cultuurverschillen, maar kunnen er o zo moeilijk mee omgaan.
-wat zijn je drijfveren is vaak lastig te omschrijven: vraag dan “wat moet er op je grafsteen staan?”
-waarom zoveel belangstelling voor het bezoek van de Dalai Lama vorig jaar? Toch een gewenste vorm van nieuw leiderschap en behoefte aan zingeving? Hoe krijgen we de huidige CEO’s eruit?
-We don’t see things as they are, we see things as we are. Ofwel: ben je in staat het filter weg te halen. Een prachtig voorbeeld: de vraag hoe eet je een banaan. We pakken het steeltje, apen pakken het puntje.

We concentreren ons veelal op het proces, op procedures. Niets mis mee maar vergeet niet de zingeving en creativiteit.
Model van Hofstede (Nederlands organisatiepsycholoog) werd nog genoemd: Hofstedes dimensies als graadmeter voor cultuurverschillen. Interessant: kijk op Wikipedia voor verdere toelichting, het gaat om
“¢ Machtsafstand – De mate van machtsafstand wordt afgeleid uit de relatieve waardering van maatschappelijke ongelijkheid en hií«rarchie. Latijns-Amerikaanse en Arabische landen scoren hier hoog. Nederland scoort laag.
“¢ Individualisme – De mate van individualisme (vs. collectivisme) is hoog in de Verenigde Staten en laag in Japan. De individualismescores voor landen lijken evenredig te lopen met het BNP van het desbetreffende land; “Rijke” landen zijn individualistisch en arme landen zijn in het algemeen collectivistischer.
“¢ Masculiniteit – De mate van masculiniteit of femininiteit geeft aan in hoeverre waarde wordt gehecht aan traditioneel mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten. Mannelijke waarden zijn onder meer competiviteit, assertiviteit, ambitie en het vergaren van rijkdom en weelde, waartegenover vrouwelijke waarden als bescheiden gedrag, dienstbaarheid en solidariteit staan…..ook de Nederlandse samenleving werd als zeer feminien bestempeld.
“¢ Onzekerheidsvermijding – De mate van onzekerheidsvermijding door regelgeving, formele procedures en rituelen. Hoe hoger de score, hoe meer men genegen is om berekenend te werk te gaan in het internationale zakendoen. Nederland scoort middelmatig en Engeland scoort laag.
“¢ Lange- of kortetermijndenken – In deze later toegevoegde vijfde dimensie wordt (oosterse) volharding in de ontwikkeling en toepassing van innovaties gesteld tegenover (westerse) drang naar waarheid en onmiddellijk resultaat.
Chris toont nog een mooi voorbeeld van dimensies in macht via het ontleden van een schilderij: eenvoud versus machtsbelust zijn. Ook zichtbaar in de werkkamers van “Van Angela Merkel en Obama naar Berlusconi en Putin”.
Een werelds man deze Belg, met van mijn kant erg veel respect: 50 banen en in 30 landen gewerkt. Levenservaring om jaloers op te zijn? Ja in positieve zin.

Discussie in subgroepjes over stellingen naar aanleiding van het onderwerp heb ik niet meer meegemaakt. Wie daar nog iets leuks of interessants over te vertellen heeft nodig ik hier graag uit op HI-RE. Bovendien publiceert de NVP op haar website binnenkort een verslag.

Duurzaam leiderschap en de realiteit.
Vooraf werd aangekondigd dat deze bijeenkomst ons zou kunnen inspireren omdat: “De ervaring leert dat managers bij veranderingsprocessen (dus zeker in crisistijd) terug grijpen naar veelal gedateerde middelen en methoden waar ze bekend mee zijn. Vaak is dit afdeling- dan wel taakgericht en wordt volledig voorbijgegaan aan de individuele en organisatorische psychologische blauwdruk. Duurzaam leiderschap is de kunst van het afwegen van belangen, al dan niet tegenstrijdig. Het gaat om het maken van keuzes, het opzoeken van tegenpolen. Leren vrijlaten om te kunnen sturen; door te sturen op diversiteit wordt harmonie en eenheid gecreí«erd. Het is alsof een symbiotische vorm van samenwerking gaat ontstaan die resulteert in een duurzaam effect op al de mensen die betrokken zijn in de organisatie. Dat HR hierbij een belangrijke rol dient te vervullen is evident.”
De nieuwe leider verkent continu wat (toekomstig) werknemers precies willen, wat hun talenten en ambities zijn en hoe dat optimaal binnen de doelstelling van de organisatie past. Duurzaam leiderschap zorgt voor transformatie van een hií«rarchische, taakgerichte organisatie naar een holistische, zelfsturende en ondernemingsgerichte organisatie. Mooie woorden maar wat doe je als de aandeelhouders in je nek hijgen? Mijn mening en ervaring: een goed manager is onder alle omstandigheden een peoplemanager. Heeft duurzaam leiderschap hoog in het vaandel. Zoekt altijd naar balans, heeft oog en handelt naar zowel resultaten in financií«le termen als in tevreden klanten, consumenten en medewerkers. Daarmee maak ik ook een link naar mijn vorige artikel, de presentatie van bergbeklimmer en beroepsavonturier Wilco van Rooijen. Samen = meer, en lekker werken en goede resultaten bereik je door samenwerking.
1 puntje van kritiek: bij binnenkomst wordt gevraagd of je je NVP badge bij je hebt. Dit vind ik echt lachwekkend. Daar hoort een vereniging voor te zorgen, daar betaal ik voor. Stel dat ik lid ben van 5 verenigingen en ze gaan me dit vragen, extra tas voor de badges? Not done in deze digitale wereld.
Ik sluit af met: Hakuna matata. Ook een term uit het Swahili, het betekent “geen zorgen, maar wees gelukkig”, “don’t worry – be happy”. Natuurlijk hebben we wel zorgen, “no worries” is makkelijk gezegd: bedenk dat je er zelf wat aan kunt doen, binnen je eigen invloedsferen, ombuigen van de recessie zit voor een groot deel in de mindset: dat heb je zelf in de hand, sta open voor vernieuwingen en “be positive”!


Beter laat dan niet wens ik iedereen een nieuw jaar met liefde, succes, goede gezondheid en vooral veel plezier!


Delen