Performa 2009: de beurs voor HR-professionals.

      Reacties uitgeschakeld voor Performa 2009: de beurs voor HR-professionals.
Delen

De Performa beurs is het grootste landelijke vakevenement voor de human resources professionals. Maar Performa is niet alleen een beurs. Naast de vele bedrijven en organisaties die hun producten en diensten presenteerden, waren er vakinhoudelijke congressen, seminars en andere activiteiten. Bedrijven en organisaties als Berenschot, ADP, Hersenstichting, NVO2 en Mercer organiseerden workshops, presentaties en expertisemeetings.

Met 6 topcongressen, gericht op actuele thema’s zoals het nieuwe werken, coachen, belonen, HR-trends, leiderschap en opleiden & leren met deskundige sprekers, boeiende cases en interessante discussies bood de Performa 2009 een inspirerend programma.

De NVP op de Performa.

Als medeorganisator van de Performa 2009 was de NVP natuurlijk ook aanwezig op de beursvloer. Met een mooie stand vol met informatie over het lidmaatschap, cursussen en workshops en natuurlijk de nieuwe sollicitatiecode was de NVP goed vertegenwoordigd op de beurs.

“Wij hebben de Performabeurs als zeer positief ervaren” laat Barbara van Eck-Block, medewerker Communicatie& Marketing van de NVP weten. “De beurs was goed bezocht en ook in de NVP-stand was het druk, mede door de “˜drijfverentest’ die de NVP gratis aanbood. We werden veel bezocht door HR-professionals, die oprecht geí¯nteresseerd waren in de NVP en haar activiteiten.”

Belangrijk voor de NVP was natuurlijk ook de presentatie van de nieuwe Sollicitatiecode. De snelle ontwikkelingen van de afgelopen jaren op het gebied van ICT en Social Media hebben de NVP Sollicitatiecodecommissie er toe gedreven om de code te actualiseren.

“IT valt niet meer weg te denken uit het recruitmentvak” zegt Ron Jansen van de NVP Sollicitatiecodecommissie. “ Recruiters gebruiken Hyves en Linked In om informatie over sollicitanten te verzamelen. Daar zijn neveneffecten aan verbonden. Denk eens aan persoonsverwisseling. Voor mijn naam zijn er bijvoorbeeld binnen Hyves 88 resultaten te vinden. Wij willen met de sollicitatiecode op dit gebied een signaal afgeven dat de informatie die je op het World Wide Web vindt, niet altijd even betrouwbaar is en dat de kandidaat recht heeft om te weten dat men over deze informatie beschikt. Daarnaast is er een levendige handel ontstaan in gegevens van sollicitanten. Als sollicitant kom je in allerlei databases van organisaties terecht. CV’s die bewaard worden zonder dat je het weet of ze worden doodleuk van Monsterboard afgehaald. Mensen moeten daar zelf een keuze in kunnen maken en ook weten waar er in databases allerlei informatie over hun rondzweeft.”

Dat er veel interesse voor de nieuwe sollicitatiecode is blijkt wel uit het aantal malen dat de code op de site van de NVP is gedownload, namelijk al bijna 4000 keer.

“De reacties op de nieuwe sollicitatiecode waren positief.”aldus Barbara van Eck-Blok. “Het viel me op dat veel van onze bezoekers op de beurs al wisten dat de Sollicitatiecode op de beurs gepresenteerd zou worden en kwamen ook echt om de nieuwe versie vragen.”

Binnenkort zal uitgeverij Performa met de officií«le beursfeiten naar buitentreden maar voor de NVP was de beurs in ieder geval een succes; Een mooie stand, een nieuwe sollicitatiecode en een aantal nieuwe leden.

De beursaanbieding van de NVP loopt nog tot en met 31 oktober 2009.


Delen