Studenten blijven liever in het buitenland

      Reacties uitgeschakeld voor Studenten blijven liever in het buitenland
Delen

Nederlandse studenten die in het buitenland studeren blijven liever in het buitenland werken. Dit blijkt uit een onderzoek van Nederlands Wereldwijde Studenten (NEWS).

NEWS ondervroeg 300 studenten die een bachelor, master of promotie in voornamelijk Groot Brittannií« en Amerika volgen. Momenteel zitten er zo’n 7000 studenten in het buitenland, waarvan er 5000 verwachten in het buitenland te blijven.

Waarom gaan Nederlandse studenten naar het buitenland?

De meeste studenten die naar het buitenland gaan, geven aan dat ze dit doen om zich persoonlijk te ontwikkelen, een tweede taal te leren en een nieuwe cultuur te ontdekken. Bij anderen speelt mee dat ze een internationale carrií¨re ambií«ren en daarom zo vroeg mogelijk naar het buitenland vertrekken om daar ervaring op te doen. Daarnaast speelt ook mee dat niet alle studies in Nederland te volgen zijn en studenten het dus verderop moeten zoeken. Tevens speelt mee dat sinds een jaar het mogelijk is voor studenten om met behoud van studiefinanciering in het buitenland te studeren.

Waarom willen studenten in het buitenland blijven?

Studenten geven aan dat het werken in het buitenland qua carrií¨remogelijkheden uitdagender is. Ook de internationale omgeving en de prettige cultuur geeft men aan als reden om in het buitenland te blijven. De opvatting die onder de studenten heerst, is dat men in het buitenland op een hoger niveau kan werken of interessanter werk kan doen. Ook vinden de studenten dat er in het buitenland meer waardering is voor kwaliteit en dat daardoor de toekomstperspectieven beter zijn.

Hoe krijgen we de studenten weer thuis?

Volgens het onderzoek blijft het merendeel van de studenten in het buitenland omdat het niet duidelijk is wat de mogelijkheden in Nederland zijn. Informatie over carrií¨remogelijkheden, vaak verkregen via familie en vrienden is gebrekkig en geven een verkeerd beeld. Daarom zou de Nederlandse overheid er voor moeten zorgen dat er beter contact is en blijft met de student in het buitenland. De IB-groep, die gaat over de studiefinanciering, zou de studenten veel beter en op regelmatige basis kunnen informeren over de ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ook de universiteiten in Nederland zouden zich proactiever op kunnen stellen en minder behoudend. Bij de Nederlandse universiteiten heerst : “˜doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!’ Terwijl men op buitenlandse universiteiten zich proactiever met de student bezig houdt en zich bezig houdt met de vraag; hoe een student zich wil onderscheiden. Werkgevers zouden vaker aanwezig kunnen zijn op de buitenlandse campussen om de Nederlandse student te bereiken. In Nederland zijn er genoeg ‘grote multinationals, kleine innovatieve bedrijven en interessante onderzoeksmogelijkheden’ waar talentvolle werknemers ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen.

Bron: News

 


Delen